Spektrum home... egyik kedvenc csatornám.Mindig vannak jó műsorai.

Ez a mostani,telitalálat,bár még ülepítem magamban ezt a két látott epizódot,mivel elég velős.

Angol házaspárok, családok 2-3 gyerekkel megpakolják a bőröndjeiket és nekivágnak a világnak.

Írtam erről az érzésről,amikor hetekre befészkeli magát az ember fejébe.Kitörölhetetlenül ott van.Figyelmeztet és csak rajtad múlik, hogy mit kezdesz vele. Nos ezek a családok nem engedték el szó nélkül a dolgot, elkezdtek ötletelni, majd az ötletet valósággá formálva csomagoltak, cselekedtek és nekivágtak.

Egy házaspár a 3 fiúval egészen Új-zéland közeli szigetig repült.Vásároltak egy lakatlan szigetet.A 21. század nyújtotta kényelmet felcserélték egy üres földterületre.Szóval gondolj bele, letesz a repülő egy kisebb szigeten,majd még hajózol picit és ott egy föld terület,ami onnantól a tied, csinálj vele bármit,akármit. 8 éve vannak a szigeten, gyerekek imádják... no igen,ott nőttek fel, nem nagyon emlékeznek a ködös,de annál jobban felszerelt Angliára.A férfi halat fog, házat épített, holott nem kétkezi ember volt ,hanem a szállodaiparban dolgozó kenyérkereső.Jól érzik magukat és imádják az életüket.

A másik házaspár Dél-Amerika egyik részét célozta meg a 13 hektáros területükkel.Szintén 3 gyermekkel és bőröndökkel érkeztek.Apa kiadónál dolgozott, anya színházban.Egy nap döntöttek, cselekedtek és elindultak.

A műsorvezető eltölt náluk pár napot, belekóstol abba az életbe,ami számunkra nagyon nomád, nagyon vadon.

Számomra a másik véglet.Számomra szükségtelen ekkora változtatás beiktatása, holott lehet, hogy ez az igazi.

A komfort zónám elhagyásához valóban olyan cselekedetre van szükség,amit még csak el sem tudok képzelni.

Ezek az emberek nulla tudással, de annál nagyobb lelkesedéssel hoztak egy olyan döntést,mellyel 180 fokban változtattak az életükön.Ha akkor jobban kutakodnak, és itt az internet világában nem is olyan nagy ördöngősség kicsit utána járni, hogy milyen lehetőségeik vannak egy lakatlan szigeten... Bár én ezt kutakodás nélkül is tudom, hogy nem sok.egy döntésünk lényege abból áll, hogy megvan bennünk a múlt által okozott sérelem, amit szeretnénk lezárni.Szeretnék változtatni az életemen, ezért a múlttal szakítanom kell.Koncentrálnom kell a jelenre és a jelenben levő lehetőségeimre.Majd ki kell találnom, hogy az ötletem, hogyan tudom megvalósítani.

A szigeten egy évig sátorban laktak. Nem vagyok kimondottan sátrazós, kempingezős típus,és szeretem is magam körül a bútorokat, a fürdőkádam,mely a nyugalmam szigete egy-egy fárasztó nap után,ahol kb 5 percig egyedül is lehetek.Nem azt mondom, hogy belevágnék egy ilyen kalandba, hiszen soha ne mondd, hogy soha.Azt feltételezem, hogy számomra más kaland szükséges a komfort zónám elhagyásához.Talán nagy őrültség lenne felülni egy repülőre és elég messze utazni innen, majd ott felépíteni egy új életet a gyerekekkel.Talán egy ilyen őrült lépés adna új szerelmet, igaz barátokat, jobb munkahelyet.Vidéki ember vagyok, van kis konyhakertem, pár lábas jószágom,lehetőségem van arra, hogy több időt töltsek a gyerekeimmel. Teljes mértékben átérzem ezeknek az embereknek a döntését,mert nem maguk miatt tették meg azt a nagy utat,hanem a gyerekeik miatt.Nekik szeretnének gondtalan gyermekkort biztosítani, kicsit kitolva a gyermekkor határait.Ebben igazat kell adnom, hiszen a mai gyermekeink gyorsabban felnőnek. Itt a sok elektronikai kütyü, a társadalom sugallta elvárások, a szülők leterheltsége miatt korábban kell önállóvá válniuk.

Talán egy nagyon vidéki,szegényes iskolába járnak, de ott is ugyanaz a tanrend, ott is tanulnak matematikát, irodalmat,olvasnak verseket, számolnak négyztere emelnek stb. A szülők viszont megtanítják nekik azt a gyakorlati tudást, amit a városban nem tudtak volna.ezért tisztelettel adózom nekik,mert kemény munkával teremtenek nekik egy ilyen lehetőséget.Hiszen kora reggeltől késő estig megállás nélkül lehet dolgozni egy önellátó helyen.Mégis együtt vannak, egymásért vannak,majd elmennek a folyóhoz egy közös fürdőzésre a nap végén.

Mindezt csak akkor tudjuk meg, ha bezárjuk azt az ajtót, hogy a jobb kinyílhasson.